“Ik zou niet weten hoe ik moet leven zonder mijn moestuin. In de ochtend genieten van de opkomende zon, getsjilp van de vogels en vooral geen gehaast. Aan de slag met de spitvork, een kruiwagen en een schop. Poten, zaaien en oogsten. Door de moestuin heb ik geleerd mee te bewegen met de seizoenen en daardoor kijk ik anders naar de weersomstandigheden. Een plensbui verandert van rotweer in een welkome aanvulling op de watervoorraad. En vervelende gedachten spit ik om of splijt ik met de kloofbijl in mootjes.
En na gedane arbeid even onderuit in de hangmat. Staren naar de wolken en de rondcirkelende buizerds, hoog in de lucht. Verspreid door het jaar zaai en oogst ik groentes en fruit van het seizoen. En wat ik niet uit eigen tuin haal, koop ik op de Streekmarkt. Een flesje wijn bijvoorbeeld.
Wat te oogsten?
Groentetuintje
Spuit wat hummus op de borden en maak ze op met de geblancheerde, gemarineerde groentes. Kijk maar wat er geoogst kan worden!
Sperzieboontjes – radijs, chioggiabietjes, repen courgette, bloemen, aangevulde met fèta, augurkje, kerstomaat, croutons etc.
kikkererwten | 1500 | gram |
knoflook | 15 | gram |
zout | 1 | et |
haverroom | 5 | dl |
kummel | 1 | el |
gemalen peper | 1 | el |