De achtergrond van Cultuur- en congrescentrum Antropia

Landgoed de Reehorst is een buitenplaats op de Utrechtse heuvelrug. De Reehorst ligt aan de Hoofdstraat, tussen de spoorlijn en de A12.

Het Landgoed

Het prachtige Landgoed de Reehorst kent een rijke geschiedenis. Het landgoed is een zogenaamde buitenplaats van vóór 1850 en ontstaan door een samenvoeging van twee landgoederen: oud-Dennenoord en de Reehorst.

Tot 1844 was het gebied bouwland. Bij de aanleg van de spoorbaan Utrecht-Arnhem ontstond buitenplaats Oud-Dennenoord. De stichter van de buitenplaats Oud-Dennenoord was Jan Kol. Deze bankier was eigenaar van verscheidene landgoederen aan de Stichtse Lustwarande.

In 1948 ontstond het Landgoed Reehorst door samenvoeging van landgoed Oud-Dennenoord en Villa Reehorst. In 1969 werd dit landgoed aangekocht door professor dr. B.J Lievegoed (1905-1992). Hij richtte in 1971 de Vrije Hogeschool op die de villa ruim vier decennia als hoofdgebouw gebruikte.

Antroposofische achtergrond

Op initiatief van professor dr. Bernard Lievegoed is het geheel in 1969 gekocht door de stichting Vrij Geestesleven. Veel organisaties met een antroposofische achtergrond vestigden zich op het landgoed waaronder het Louis Bolk instituut (tot 2018) Als locatie voor de Vrije Hogeschool is in 1979 het Iona-gebouw gebouwd door de architect J. Risseeuw. Het gebouw is ontworpen in de Organische stijl rekening houdend met de omgeving. De organische vormen zijn sterk geïnspireerd door die van het tweede Goetheanum van Rudolf Steiner te Dornach (Zwitserland).

Huidig gebruik

In 1997 verhuisde de Vrije Hogeschool naar de Witte Villa op het landgoed. Een brand in 2015 verwoeste de Villa die in 2018 geheel opnieuw is gerestaureerd. In deze villa hebben nu Divetro en VMOM – Verzuimmanagement op Maat hun kantoor.

Vanaf 1997 vervult het Iona-gebouw de functie van cultuur- en congrescentrum en biedt jaarlijks ruimte aan circa 50.000 bezoekers. Met het 30-jarig bestaan van het Iona-gebouw is besloten om het gebouw in 2007 te upgraden naar een cultuur- en congrescentrum dat past in de 21e eeuw. Naar ontwerp van architect Jan Kooyman heeft het gebouw een complete restyling ondergaan.
Kenmerkende eigenschappen van het Iona-gebouw zijn onaangeroerd gebleven, zoals het gebruik van natuurlijke materialen en aan de natuur ontleende vormen zoals de gebogen lijn. Deze vorm van bouwkunst is niet slechts functioneel, maar appelleert ook aan het gevoel en de verbeelding.’

Sinds 2019 is de Triodosbank op het landgoed gevestigd (terug van weggeweest, want in 1971 werd de voorloper van de bank, Stichting Triodos, hier opgericht.) En sinds 2004 is de biologisch-dynamische zorgboerderij de Wederkerigheid op het landgoed gevestigd.

  • Prachtig landgoed
  • Naast station Driebergen-Zeist en aan de A12
  • Uitstekende biologische keuken
  • 100% EKO-keurmerk
  • Koploper duurzaamheid
  • Capaciteit > 300 gasten
Beoordeeld met een 9

Contact

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Hoofdstraat 8
(navigeer naar: Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
3972 LA Driebergen
T 0343 – 53 18 18
E reserveringen@antropia.nl

Nieuws & events

Wat is er te doen bij Antropia
NIEUWS

Green Key Gold 2021

9 maart 2021

Trots! Wij hebben wederom het Green Key Gold certificaat behaald. Bij Antropia nemen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) serieus, het zit in onze genen. Vanaf de oprichting in 1998, werken wij op basis […]

Lees meer
NIEUWS

Antropia start met ultraverse biologische maaltijden

18 november 2020

Antropia maakt het mogelijk om thuis van heerlijke biologische maaltijden te genieten middels Antropia To Go! Deze heerlijke maaltijden zijn door onze Chef en zijn team zorgvuldig samengesteld en hoeven thuis alleen […]

Lees meer
30 Oct
EVENT

‘Nieuw Bakje Troost’ een congrestival

Op zaterdag 30 en zondag 31 oktober 2021 organiseert stichting Culinair Erfgoed Centrum Nederland een congrestival over culturele tradities en nieuwe rituelen rondom rouw, afscheid nemen en de dood. In de laatste […]

Lees meer
Eric van Veluwen

Bij Antropia staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Onze filosofie is dat alles in samenhang moet zijn met elkaar, dat geldt ook voor uw bijeenkomst en dat proberen we altijd met u persoonlijk af te stemmen. Zo serveren we een eerlijke biologische lunch, van lokale leveranciers. Op deze manier creëren we met elkaar, en zeker in deze tijd, ruimte voor vooruitgang.

Eric van Veluwen Directeur