Chocolademousse met aardbeien / frambozen

Wat hebben koningen, overheersers, soldaten, minnaars en kinderen met elkaar gemeen? Liefde voor chocola. Chocola (ook wel: chocolade) is een felbegeerde lekkernij.Het belangrijkste ingrediënt van chocola is natuurlijk cacao. Het is eigenlijk best verrassend dat veel mensen niet weten waar chocola vandaan komt want het heeft een geschiedenis die wel tot 4000 jaar teruggaat.
Tot op de dag van vandaag hullen cacao en chocola zich nog steeds in de mystiek van luxe en genot. De reden hiervoor is o.a. verborgen in de geschiedenis van chocolade. Chocola is bij wijze van toeval ontdekt door een Tolteek. Deze Tolteken waren een stam welke in Midden- en Zuid-Amerika leefden. Zij gebruikten de vruchten van de cacaoboom al wel, maar alleen de pulp uit de vrucht. De reden hiervoor was dat de bonen erg bitter smaakten en werden dus verwijderd voor het eten van de pulp. Op een dag gooide een Tolteek de bittere cacaobonen weg in het vuur. Maar de brandende cacaobonen verspreidden echter zo’n heerlijke geur dat de man begon te watertanden. Toen hij de bonen uit het vuur haalde, plette hij ze tussen de stenen tot een gladde massa. Het resultaat was om te smullen en zie daar: chocolade was geboren!

Ingrediënten

  • 250 gram pure chocolade (reep of losse tabletjes)
  • 2 eieren
  • 100 g suiker
  • 1 tl cacaopoeder
  • 1 dl melk
  • 5 dl slagroom (gezoet of voeg 50 g suiker toe)
  • 100 g suiker
  • 50 g kiemmix
  • 1 tl olie
  • 1 bakje aardbeien

Bereidingswijze

  1. Kook de melk met de eerste deel van de suiker en de cacao
  2. Als de melk kookt voeg je de gebrokkelde chocolade erbij, en haal de pan van het vuur; roer het geheel glad en laat het afkoelen tot ze lauw is
  3. Splits de eieren en klop de dooiers op tot yoghurtdikte
  4. Klop ook de slagroom op en meng tenslotte alle drie de bestanddelen met een spatel door elkaar
  5. Laat het geheel 2 uur opstijven in de koelkast.
  6. Voor de krokantjes smelt je de tweede deel van de suiker in een pan met een dikke bodem; voeg iets water toe aan de suiker en laat het goudbruin worden; voeg de kiemmix toe en meng het goed, smeer het uit over een met olie ingesmeerde bakplaat en laat het afkoelen. Maak van de mousse, de aardbeien en de crunchy kiemen een lekker eetbaar schilderij!
  • Prachtig landgoed
  • Naast station Driebergen-Zeist en aan de A12
  • Uitstekende biologische keuken
  • EKO-keurmerk
  • Koploper duurzaamheid
  • Capaciteit > 300 gasten
Beoordeeld met een 9,5

Contact

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Hoofdstraat 8
(navigeer naar: Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
Parkeren in Q-park P&R garage
3972 LA Driebergen
T 0343 – 53 18 18
E reserveringen@antropia.nl
Eric van Veluwen

Bij Antropia staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Onze filosofie is dat alles in samenhang moet zijn met elkaar, dat geldt ook voor uw bijeenkomst en dat proberen we altijd met u persoonlijk af te stemmen. Zo serveren we een eerlijke biologische lunch, van lokale leveranciers. Op deze manier creëren we met elkaar, en zeker in deze tijd, ruimte voor vooruitgang.

Eric van Veluwen Directeur