3 jun

Recept: Tarte tatin van pastinaak

Onze chef deelt graag een heerlijk recept met u! Deze ‘Tarte tatin van pastinaak’ maakt u gemakkelijk zelf!

Ingrediënten: 

  • 1 pastinaak
  • 1 bataat, jazeker, deze hebben we ook al in Twente, de oranje en de paarse zelfs!
  • 1 wortel
  • 3 bietjes
  • 1 losgeklopt ei
  • scheutje witte wijnazij
  • het sap én wat rasp van 1 sinaasappel
  • 2 theelepels honing
  • snufje nootmuskaat
  • 2 theelepels sesamzaadjes
  • 1 kaneelstokje
  • 4 velletjes bladerdeeg
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Schil de pastinaak, bataat en wortel en snijd de groenten in plakken van een halve centimeter. Blancheer de groenten in iets gezouten water en giet af.
  2. Boen de sinaasappel, rasp ongeveer een derde van de schil (niet het wit). Pers daarna de sinaasappel uit. Breng in een pannetje het sap met wat honing, nootmuskaat en kaneelstokje aan de kook.
  3. Kook de bietjes ongeveer 15 minuten, dan zijn ze nog stevig. Verwijder de schil en snijd in plakken van ongeveer een centimeter. Besprenkel met wat olijfolie en witte wijnazijn.
  4. Vet vier kleine ovenschaaltjes licht in met wat olijfolie, verdeel de sesamzaadjes over de bakjes en giet daarin wat gekruid sinaasappelsap. Leg daarbovenop de schijfjes pastinaak en bataat, stapelgewijs. Ter afsluiting leg je er een plakje bladerdeeg bovenop. Druk aan en prik lichtjes in met een vork. Snijd het overtollige bladerdeeg weg en bestrijk het geheel met het losgeklopte ei. Zet ongeveer 10 minuten in de oven, op 200 graden tot de bovenkant bruin is. Zet dan de temperatuur op 170 graden, en bak ze dan nog 10 minuten Laat het geheel afkoelen en haal ze dan uit de ovenschaaltjes.
  5. Lekker met een flinke lepel volle yoghurt met mint en koriander!

Geniet ervan!

 

Tags: