28 sep

Nieuwe column Eric van Veluwen op Sublime – “Mijn moeder is hartstikke hip!”

Om de week hoor je op woensdag om 09.30 uur de nieuwe column van Eric van Veluwen van Antropia op Sublime.

Deze column ging over Eric’s moeder, die erg hip is voor een 85-jarige.

Heb je het gemist? Beluister of lees hier de column van Eric terug.

Voor meer informatie, klik hier.

“Mijn moeder is hartstikke hip”

Zuinigheid met vlijt bouwt huizen als kastelen. Het is een uitspraak van mijn moeder. Ze was laatst jarig, dus dan ga je er op visite. Maar wat geef je zo’n omaatje van 85? Ze hoeft niets, want ze heeft alles al. En bovendien heeft ze niets nodig, is steevast haar antwoord.

Een telefoon geven zodat ze met haar kleinkinderen kan facebooken? Nee dank je, zegt ze dan. Ik bel ze wel… en zij kunnen mij ook bellen op de vaste lijn. Of op haar tweedehands mobieltje.

In feite is mijn moeder het toonbeeld van duurzaamheid. Het huis is al decennia geleden afbetaald, want dat scheelt een hoop geld. Ze scheidde al afval voordat de gemeente twintig jaar later met die vijf soorten afvalcontainers kwamen, de moestuin voorziet in een deel van de behoeftes, de kelder staat vol met geweckt fruit en wat de buren elkaar aan gereedschap kunnen uit lenen, dat doen ze zeker.

Stuk voor stuk duurzaamheidsthema’s: refurbished telefoons, wecken is weer helemaal in, een moestuintje krijg je bij de supermarkt, afval heet tegenwoordig weer grondstoffen en daarnaast heeft iedere stad ook wel een eigen repaircafe, want weggooien is zonde en retro is hip

Hopelijk blijft die vorm van intelligente eenvoud. En mocht je tips willen hebben? Mijn moeder staat nog gewoon vermeld in het telefoonboek.

 

Tags: , ,