Dwarslopers Dialogen | Gert-Jan Mellink (Extinction Rebellion) over Klimaatactivisme

Samen met The Optimist en Cultuur- en de Vrije Hogeschool organiseren wij komend seizoen zeven Dwarslopers Dialogen. Dit jaar is het thema van de Dwarslopers Dialogen ‘De Vrije Mens’.

Praktisch Idealisme, of waarom we het over de toekomst moeten hebben.

We weten het al lang: We leven in een wereld van complexiteit in al haar facetten: globalisering, dynamiek, snelheid en intensiteit.

De roep om mensen die verantwoordelijkheid kunnen en willen nemen in een samenleving die er heel anders uitziet dan die van de twintigste eeuw wordt steeds meer merkbaar. Recente ontwikkelingen in de wetenschap, technologie en de wereldwijde economie dwingen ons opnieuw na te denken over onze relatie tot de wereld, tot elkaar, en tot onszelf. Al deze ontwikkelingen dwingen ons op nieuwe manieren na te denken over ecologie, identiteit, over de planeet en het onderscheidende kenmerk van menselijk- en ander leven.

Het besef groeit dat we niet op de een of andere manier superieur zijn aan het bestaan en aan het gehele ecosysteem. We staan er niet boven, of buiten; we zijn niet willekeurig; we zitten erin en we maken er onderdeel vanuit. Daarbij zijn we genoodzaakt om de betekenis te onderzoeken van complexe vraagstukken zoals klimaatverandering, wereldwijde kapitaal- en bevolkingsstromen, en de ecologische problematiek. Al deze grote transformaties dwingen ons tot een herbezinning op de toekomst: op wie wij zijn en willen zijn in relatie tot de wereld, tot elkaar en tot onszelf. In de Dwarslopers Dialogen gaan we met elkaar in gesprek.

 

DWARSLOPERSDIALOOG 4


Donderdag 14 december 19.30 – 21.30  | Gert-Jan Mellink over Klimaatactivisme

Plaats: Cultuur – en Congrescentrum Antropia, Landgoed de Reehorst,  Hoofdstraat 8, 3972 LA Driebergen

Bestel hier je tickets.

Op donderdag 14 december 2023 is Gert-Jan Mellink van Extinction Rebellion te gast. Moderator die avond is Merel Deelder, journalist en docent aardsysteem studies aan de Vrije Hogeschool.

Extinction Rebellion is een gedecentraliseerde, internationale en politiek onpartijdige beweging die geweldloze directe actie en burgerlijke ongehoorzaamheid gebruikt om regeringen te overtuigen rechtvaardig te handelen in de klimaat- en ecologische noodsituatie.

Honderden jaren van uitbuiting en vernietiging hebben ons naar de afgrond gebracht. Over de hele planeet verliezen mensen hun leefwijze, leefomgeving en levens. We hebben nog maar een paar jaar om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis af te wenden, als we niet al te laat zijn. De zesde massale uitstervingsgolf is begonnen. Wat we de komende paar jaar doen bepaalt de toekomst van het leven op Aarde.

De klimaatwetenschap en de geleefde kennis van Inheemse volkeren over de hele wereld is overduidelijk: we bevinden ons in een ongekende klimaat- en ecologische crisis. We stevenen af op de zesde massa uitsterving.
Toch weigeren regeringen over de hele wereld eerlijk te zijn over de klimaatcrisis of deze serieus aan te pakken. Door de kortetermijnbelangen van de allerrijksten op de eerste plaats te zetten, spelen ze russische roulette met de Aarde en haar bewoners. De overheid moet de feiten onder ogen zien en deze existentiële bedreiging bestrijden.

Extinction Rebellion bestaat uit mensen uit alle hoeken van het land, van verschillende leeftijden en achtergronden. Wat ons bindt is een diepe zorg om de klimaat- en ecologische crisis en het leven op Aarde. Wij zijn grootouders, ouders en kinderen die deel uitmaken van een internationale beweging die strijdt voor een leefbare en rechtvaardige planeet.
Ons economische en politieke systeem drijft de Aarde naar de vernietiging. Daarom staan wij op om het leven op Aarde te beschermen. Wij roepen iedereen op zich bij ons aan te sluiten!
We overtreden bewust, vreedzaam de wet met acties om aandacht te vragen voor de vernietiging van de Aarde.
Gesteund door de geleefde kennis van Inheemse volken over de hele wereld en de overgrote consensus in de wetenschap roepen wij gewetensvol, en in vol bewustzijn van de gevolgen, een staat van Rebellie uit tegen onze overheid.
We rebelleren in solidariteit met iedereen in het centrum van de klimaat- en ecologische crisis.
We rebelleren uit een diepe liefde voor de Aarde en haar bewoners.
We rebelleren voor het leven.

Zien we jou op 14 december? 

 Schrijf ook alvast de volgende data van de Dwarslopers Dialogen in je agenda!

  • 18 januari 2024
  • 15 februari 2024
  • 14 maart 2024
  • 13 april – Dwarslopers Festival

Bestel hier je tickets voor 14 december

Inloop: 19:00u

Start dialoog: 19:30u

Borrel: 21:00u

Einde: 21:30u

 

  • Prachtig landgoed
  • Naast station Driebergen-Zeist, aan de A12 en P&R Q-park
  • Uitstekende biologische keuken
  • EKO-keurmerk
  • Koploper duurzaamheid
  • Capaciteit > 300 gasten
Beoordeeld met een 9,3

Contact

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Hoofdstraat 8
(navigeer naar: Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
Parkeren in Q-park P&R garage
3972 LA Driebergen
T 0343 – 53 18 18
E reserveringen@antropia.nl
Tom de Beer

“Een geslaagde bijeenkomst kan niet zonder een goed georganiseerd programma. Ik nodig u graag uit om te sparren over uw wensen, gelegen op landgoed de Reehorst zijn de mogelijkheden talrijk, zowel binnen als buiten. Mijn plezier beleef ik aan het verzorgen van een dag exclusief uw organisatorische zorgen, inclusief een grote glimlach wanneer u voldaan weer huiswaarts keert.”

Tom de Beer Salesmanager