Duurzaam inkoopbeleid Antropia

Overzicht

Antropia heeft een duurzaam inkoopbeleid waarmee de markt gestimuleerd wordt om te innoveren en duurzame producten te leveren. Ons beleid houdt in dat wij bij iedere aankoop een bewuste keuze maken door de gehele productlevenscyclus van begin tot eind te onderzoeken en de mogelijkheid tot fair-trade, eco-gecertificeerde en/of streekproducten te overwegen. Bij de keuzes betreffende de inkoop van producten houden we rekening met het effect op het milieu èn op de mensheid. Hierbij kijken we naar elk product en iedere dienst op zich, waardoor de keuze van de leveranciers en de producten gebaseerd is op wat het beste is voor onze omgeving en ons milieu.

Beleid

Als deel van ons MVO-beleid om van onze omgeving een gezonder en beter woon- en werkklimaat te maken, streven we naar het inkopen van producten en materialen die gecertificeerd zijn met een milieukeurmerk of die fair-trade, recyclebaar, energie-efficiënt of streekgebonden zijn. We trachten ons afval zoveel mogelijk te beperken door het gebruik van composteerbare materialen en het scheiden van meerdere afvalfracties. Met onze grootste leveranciers hebben we een duurzaamheidsverklaring ondertekend ter ondersteuning van ons  inkoopbeleid en een duurzame samenwerking. Ook geven we voorkeur aan leveranciers die een duurzaamheidbeleid hebben en duurzame goederen leveren.

Doel

Het doel van het duurzaam inkoopbeleid is om richtlijnen in kaart te brengen die de inkoop van duurzame producten en diensten stimuleren, zonder de kwaliteit te compromitteren. Bij de inkoop van producten wordt naar lange termijn besparingen gekeken in tegenstelling tot kostenbesparingen op korte termijn. We erkennen dat afval gereduceerd kan worden door het gebruikmaken van herbruikbare producten en van composteerbare en recyclebare materialen.

Door het kopen van biologische producten dragen we bij aan het creëren van een pesticidenvrije wereld, en respect voor dieren. Door de inkoop van streekproducten streven we naar het terugbrengen van de CO2 emissies die ontstaan door transport. Ter ondersteuning van dit initiatief heeft Antropia gevraagd, als onderdeel van het inkoopproces, leveranciers aan te geven wanneer er een alternatief product op de markt is dat fair-trade of eco-gecertificeerd is.

Richtlijnen

Verantwoordelijk

 • Elke Croiset van Uchelen
 • Green Team

 De inkoopdoelstellingen worden tenminste jaarlijks herzien en beoordeeld. De prestaties worden geëvalueerd en nieuwe doelstellingen zullen worden geformuleerd.

Onze inkooprichtlijnen

 • Sinds 2013 beschikt Antropia over het EKO-keurmerk Horeca[1]. Dit houd in dat wij producten serveren die gegarandeerd vers zijn, zonder kunstmatige geur-, kleur en smaakstoffen, maar ook met respect voor dier en milieu geproduceerd.. Minimaal 80% van onze producten zijn biologisch
 • Terugbrengen van het gebruik van milieubelastende bestanddelen. Dit wordt gedaan door het gebruikmaken van:
  • Milieuvriendelijke dagelijkse schoonmaakmiddelen (Europese Ecolabel keurmerk)
  • Milieuvriendelijke vaatwasmiddelen (Europese Ecolabel keurmerk)
  • Milieuvriendelijke handzeep in de zeepdispensers
  • Brandblussers met het keurmerk Milieukeur
  • Milieuvriendelijke verven met Europees Ecolabel
 • Beperken van verpakkingsmateriaal d.m.v. minimaliseren van monoverpakkingen bij suiker, koffiemelk, vleeswaren, kaas, yoghurt, kwark, muesli, cornflakes en koffiekoekjes
 • Voorkeur geven aan lokale leveranciers, leveranciers die duurzame goederen leveren of leveranciers met wie een duurzaamheidsverklaring is ondertekend. Door het ondertekenen van de duurzaamheidsverklaring geeft de leverancier aan dat hij zich inzet voor verantwoord ondernemen en een duurzame samenwerking
 • Voorkeur geven aan leveranciers met een sociaal karakter. Het meubilair in ons restaurant is vervaardigd door medewerkers van sociale werkplaats Pantar. Bovendien zijn de meubels gemaakt van gebruikt pallet hout
 • Informeren naar duurzame bouwmaterialen tijdens nieuwbouw, verbouw en/of renovatie
 • Zorgen voor minder schadelijke productieprocessen door de inkoop van minder milieubelastend papier met een milieukeurmerk
 • Beperken van restafval door het scheiden van afvalfracties (restafval, papier, karton, glas, KGA, cartridges, toners, GFT en koffiedik)
 • Energiebesparende maatregelen toepassen door energie-efficiënte verlichting in te kopen zoals LED, PL, TL en spaarlampen (in tegenstelling tot halogeen en gloeilampen)
 • Waterbesparing door de kranen te begrenzen op een maximale doorstroming van 6 liter per minuut
 • Bij aanschaf van nieuwe apparatuur wordt de voorkeur gegeven aan energiezuinige en waterbesparende apparatuur
 • Het inkopen van groene stroom welke wordt opgewekt uit natuurlijke bronnen, zoals windenergie, zonne-energie, waterkracht en biovergisting.

Wij stellen nieuwe ideeën altijd op prijs. Mocht u een duurzame tip hebben voor onze inkoop afdeling, dan horen wij dit graag!

[1] Voor meer informatie over het EKO-keurmerk Horeca verwijzen wij u naar de website www.eko-keurmerk.nl/horeca/consument