Gegrilde prei met  gepocheerd ei en Hollandaise saus

Prei komt uit Eurazië en Noord-Afrika. Prei zoals wij die kennen wordt niet in het wild gevonden. Toch kennen we in de moestuin de oerprei ook wel knolletjesprei genoemd (alliumameloprasum var. holmense), die rond 1900 nog vrij courant was. Ruim 2000 v. Chr. werd er al prei verbouwd en het was goed bekend bij de oude Egyptenaren en de Grieken. De Romeinse keizer Nero was gek op prei. Dankzij de ondoorgrondelijke wegen van de geschiedenis werd prei ook geplant door de Romeinen van Nero. En gezien deze legioenen tot in het verre Engeland (tot de provincie ‘Brittannia’) trokken, is het misschien niet zo verwonderlijk dat prei de nationale plant van Wales geworden.
Aangezien de prei thuishoort in de familie van de ‘Allicae’, waartoe ook ui en knoflook horen, komt de zwavelverbinding ‘allicine’ voor in prei.

Deze is verantwoordelijk voor de karakteristieke smaak en geur van de groente.
Recent onderzoek laat vermoeden dat allicine een natuurlijk antibioticum is, die gunstige effecten zou hebben bij MRSA-besmetting  (MRSA: Meticillinne-resistente Staphylococcus Aureus of informeel beter bekend als de ziekenhuisbacterie).

Ingrediënten

  • 4 witten van prei in stukjes gesneden van ca 5 cm
  • 50 g boter
  • Sap van 1 citroen
  • Peper en zout
  • 4 eieren

Bereidingswijze

1. Snijd het wit van de prei en bewaar het groen voor een soepje.
2. Blancheer de in stukken gesneden prei en grill ze dan langzaam gaar in de grillpan.
3. Pocheer de eieren in een met boter ingevet boerhammenzakje in de oven op de stoomstand in 4 minuten gaar.
4. Klop 3 eierdooiers met 2 el azijn en 4 el witte wijn au bain-marie in 5-10 minuten luchtig. Voeg heel langzaam (druppel voor druppel!) 250 g gesmolten boter toe aan het eidooiermengsel. Zorg ervoor dat de boter en het eidooiermengsel ongeveer dezelfde temperatuur zijn, om schiften te voorkomen. Breng de Hollandaisesaus op smaak met peper en zout.
5. Serveer de saus direct, opnieuw opwarmen is niet mogelijk omdat het ei dan zal gaan stollen.

Eerste hulp bij schiften.  Whoops… Is de saus toch gaan schiften? No worries. Je zou de saus nog kunnen redden door er een klein scheutje warm water aan toe te voegen. Even goed kloppen… Probleem opgelost! Toch niet helemaal gelukt zoals je wilt? Geef niet op, het blijft een moeilijk klusje. Met een beetje oefenen en een beetje geluk, lukt het de volgende keer wel.

  • Prachtig landgoed
  • Naast station Driebergen-Zeist, aan de A12 en P&R Q-park
  • Uitstekende biologische keuken
  • EKO-keurmerk
  • Koploper duurzaamheid
  • Capaciteit > 300 gasten
Beoordeeld met een 9,3

Contact

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Hoofdstraat 8
(navigeer naar: Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
Parkeren in Q-park P&R garage
3972 LA Driebergen
T 0343 – 53 18 18
E reserveringen@antropia.nl
Tom de Beer

“Een geslaagde bijeenkomst kan niet zonder een goed georganiseerd programma. Ik nodig u graag uit om te sparren over uw wensen, gelegen op landgoed de Reehorst zijn de mogelijkheden talrijk, zowel binnen als buiten. Mijn plezier beleef ik aan het verzorgen van een dag exclusief uw organisatorische zorgen, inclusief een grote glimlach wanneer u voldaan weer huiswaarts keert.”

Tom de Beer Salesmanager