Briochebrood

Brioche is in Frankrijk een luxe broodje voor op de zondag. Het brioche broodje stamt uit  Normandië. Volgens het boek ‘L’inventaire du patrimoine culinaire de France’ zou het voor het eerst genoemd zijn in 1404 in de plaats Rouen. De naam brioche is afgeleid van het Normandische woord ‘brier’ wat kneden, fijnknijpen of braken betekent. Braken betekent in dit geval niet ‘spugen’ of ‘overgeven’, maar kneden met een koekbraak. Het luxe broodje werd rond  1650 in Parijs en veroverde van daaruit het hele land. “Als het volk niets te eten heeft, geef ze dan brioche!” Die onsterfelijke woorden zou koningin Marie-Antoinette hebben gesproken toen het Franse volk in de 18e eeuw in opstand kwam tegen de honger, armoe en haar decadente levensstijl en die van haar man Lodewijk XVI. Een bittere opmerking, want brioche was in die tijd het brood van de rijken. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze deze woorden echt heeft uitgesproken, maar voor de revolutionairen was het een reden om het koningshuis op te heffen.

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 6 eieren
  • 20 g zout
  • 30 g suiker
  • 250 g boter
  • 4 dl melk
  • 125 g gist

Bereidingswijze

  1. Week de gist en de boter in de melk, verwarm het tot 30 graden. (bijna handwarm)
  2. Doe de bloem en het zout en de suiker in een grote kom  en voeg de gesmolten melk/gist/boter mengsel toe en kneed gedurende 15 minuten.
  3. Laat het geheel 10 minuten rusten en kneed dan met de hand het deeg nog voorzichtig door. Op deze manier verkrijg de mooie fijne belletjes in het brood.
  4. Laat nogmaals 10 minuten rusten en maak er dan gelijke bolletjes van.
  5. 15 minuten laten rusten en dan in een voorverwarmde over op 190 graden bruin bakken in 8 – 10 minuten
  • Prachtig landgoed
  • Naast station Driebergen-Zeist en aan de A12
  • Uitstekende biologische keuken
  • EKO-keurmerk
  • Koploper duurzaamheid
  • Capaciteit > 300 gasten
Beoordeeld met een 9,5

Contact

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Hoofdstraat 8
(navigeer naar: Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
Parkeren in Q-park P&R garage
3972 LA Driebergen
T 0343 – 53 18 18
E reserveringen@antropia.nl
Eric van Veluwen

Bij Antropia staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Onze filosofie is dat alles in samenhang moet zijn met elkaar, dat geldt ook voor uw bijeenkomst en dat proberen we altijd met u persoonlijk af te stemmen. Zo serveren we een eerlijke biologische lunch, van lokale leveranciers. Op deze manier creëren we met elkaar, en zeker in deze tijd, ruimte voor vooruitgang.

Eric van Veluwen Directeur