Briochebrood

Brioche is in Frankrijk een luxe broodje voor op de zondag. Het brioche broodje stamt uit  Normandië. Volgens het boek ‘L’inventaire du patrimoine culinaire de France’ zou het voor het eerst genoemd zijn in 1404 in de plaats Rouen. De naam brioche is afgeleid van het Normandische woord ‘brier’ wat kneden, fijnknijpen of braken betekent. Braken betekent in dit geval niet ‘spugen’ of ‘overgeven’, maar kneden met een koekbraak. Het luxe broodje werd rond  1650 in Parijs en veroverde van daaruit het hele land. “Als het volk niets te eten heeft, geef ze dan brioche!” Die onsterfelijke woorden zou koningin Marie-Antoinette hebben gesproken toen het Franse volk in de 18e eeuw in opstand kwam tegen de honger, armoe en haar decadente levensstijl en die van haar man Lodewijk XVI. Een bittere opmerking, want brioche was in die tijd het brood van de rijken. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze deze woorden echt heeft uitgesproken, maar voor de revolutionairen was het een reden om het koningshuis op te heffen.

Ingrediënten

  • 1 kg bloem
  • 6 eieren
  • 20 g zout
  • 30 g suiker
  • 250 g boter
  • 4 dl melk
  • 125 g gist

Bereidingswijze

  1. Week de gist en de boter in de melk, verwarm het tot 30 graden. (bijna handwarm)
  2. Doe de bloem en het zout en de suiker in een grote kom  en voeg de gesmolten melk/gist/boter mengsel toe en kneed gedurende 15 minuten.
  3. Laat het geheel 10 minuten rusten en kneed dan met de hand het deeg nog voorzichtig door. Op deze manier verkrijg de mooie fijne belletjes in het brood.
  4. Laat nogmaals 10 minuten rusten en maak er dan gelijke bolletjes van.
  5. 15 minuten laten rusten en dan in een voorverwarmde over op 190 graden bruin bakken in 8 – 10 minuten
  • Prachtig landgoed
  • Naast station Driebergen-Zeist en aan de A12
  • Uitstekende biologische keuken
  • 100% EKO-keurmerk
  • Koploper duurzaamheid
  • Capaciteit > 300 gasten
Beoordeeld met een 9,7

Contact

Antropia, Cultuur- en Congrescentrum

Hoofdstraat 8
(navigeer naar: Stationsweg 15B of Oude Stationsweg 13)
3972 LA Driebergen
T 0343 – 53 18 18
E reserveringen@antropia.nl

Nieuws & events

Wat is er te doen bij Antropia
NIEUWS

Dido and Aeneas – Henry Purcell Heerlijke muziektheater met lunch in Antropia!

5 mei 2022

Op zondag 5 juni en maandag 6 juni kunt u genieten van de opera Dido and Aeneas Het concept is simpel, samen de voorstelling kijken en gezellig aan lange tafels eten met […]

Lees meer
NIEUWS

High tea & expo – Reinaerde en Antropia starten samenwerking

28 oktober 2021

Cultuur- en congrescentrum Antropia in Driebergen en zorgorganisatie Reinaerde zijn per 1 november een samenwerking gestart. Mensen met een beperking gaan aan de slag bij Antropia op landgoed Reehorst, daar waar het […]

Lees meer
2 Sep
EVENT

Velddiner Utrechtse Heuvelrug – Business Editie –

Velddiner Utrechtse Heuvelrug – Business Editie – 2 september 2022 van 17:30 uur – 22:30 uur De Utrechtse Heuvelrug heeft zoveel te bieden! Wie onderneemt op de Utrechtse Heuvelrug weet hoe uniek […]

Lees meer
Larissa van Bemmel

Iedere dag proberen we onze gasten te verrassen op een positieve manier en verwachtingen te overtreffen. Daarom is Antropia de perfecte locatie voor een geslaagde bijeenkomst. Hier komen gastvrijheid en duurzaamheid op natuurlijke wijze samen. Wat mij betreft is het leukste aan mijn werk het meedenken met u, om een bijeenkomst geheel naar uw wens te organiseren. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Dan nodig ik u graag uit om langs te komen voor een locatiebezoek.

Larissa van Bemmel Accountmanager