Brioche is in Frankrijk een luxe broodje voor op de zondag. Het brioche broodje stamt uit Normandië. Volgens het boek ‘L’inventaire du patrimoine culinaire de France’ zou het voor het eerst genoemd zijn in 1404 in de plaats Rouen. De naam brioche is afgeleid van het Normandische woord ‘brier’ wat kneden, fijnknijpen of braken betekent. Braken betekent in dit geval niet ‘spugen’ of ‘overgeven’, maar kneden met een koekbraak. Het luxe broodje werd rond 1650 in Parijs en veroverde van daaruit het hele land. “Als het volk niets te eten heeft, geef ze dan brioche!” Die onsterfelijke woorden zou koningin Marie-Antoinette hebben gesproken toen het Franse volk in de 18e eeuw in opstand kwam tegen de honger, armoe en haar decadente levensstijl en die van haar man Lodewijk XVI. Een bittere opmerking, want brioche was in die tijd het brood van de rijken. Het is echter onwaarschijnlijk dat ze deze woorden echt heeft uitgesproken, maar voor de revolutionairen was het een reden om het koningshuis op te heffen.
Ingrediënten
Bereidingswijze