29 aug

Nieuwe column Eric van Veluwen op Sublime – “Dan worden mijn kinderen vies”

Om de week hoor je op woensdag om 09.30 uur de nieuwe column van Eric van Veluwen van Antropia op Sublime.

Deze column ging over een groener schoolplein.

Heb je het gemist? Beluister of lees hier de column van Eric terug.

Voor meer informatie, klik hier.

“Dan worden mijn kinderen vies”

We brengen gemiddeld 1000 uur per jaar op school door. Per kabinetsperiode verschilt het een uur meer of minder, maar gemiddeld is de ophokplicht 1000 uur per jaar. Dat zijn ongelofelijk veel uren binnen zitten. Ik vraag me sterk af of we daar nou zoveel slimmer van worden.

Dat vroeg een plaatselijke basisschooldirecteur zich ook af. En zo kreeg ik de kans om een plan te maken om dat schoolplein te vergroenen. Het Finse schoolsysteem laat namelijk zien dat buiten spelen dé sleutel is naar beter onderwijs. Het levert al jaren de beste resultaten ter wereld, terwijl Finse kinderen een stuk minder uren naar school gaan, minder toetsen hebben en ook nog eens eerder vrij zijn.

Maar mijn plan viel niet bij iedereen in goede aarde. “Dan worden mijn kinderen vies, en vallen ze een buil”, zeiden de ouders. De docenten dachten op hun beurt dat ze er meer werk bij kregen. Gelukkig was de directeur resoluut. Het plan gaat gerealiseerd worden. Kinderen krijgen een moestuin, leraren kunnen buiten les geven en het schoolplein gaat er ineens superleuk en natuurlijk uitzien.

Dus beste schooldirectie van Nederland, maar ook beste ouders: hierbij een pleidooi voor meer groene schoolpleinen en minder lessen. Want wie gunt z’n kind nou niet een socialer en creatiever leven?

 

Tags: , ,