13 sep

Nieuwe column Eric van Veluwen op Sublime – “Geld moet een t.h.t. datum krijgen”

Om de week hoor je op woensdag om 09.30 uur de nieuwe column van Eric van Veluwen van Antropia op Sublime.

Deze column ging over geld dat een t.h.t. datum moet krijgen.

Heb je het gemist? Beluister of lees hier de column van Eric terug.

Voor meer informatie, klik hier.

“Geld moet een t.h.t. datum krijgen”

De filosoof Rudolph Steiner, bekend van de vrije school, schreef ooit eens dat op geld een t.h.t datum moet komen. Ten minste houdbaar tot. Omdat mensen er anders mee gaan speculeren.
Speculeren, gokken met geld dus, in de hoop dat het meer wordt.

Natuurlijk moeten we werken om geld te verdienen. Om bijvoorbeeld de hypotheek te betalen. Maar het lijkt wel of geld een doel op zich is geworden in plaats van een middel. Want oorspronkelijk waren werk en geld bedoeld om ten dienste te staan van de samenleving.

Waarom willen we toch meer en meer dan we nodig hebben? Voor status? Maar waarvoor? En voor wie dan?

Ik doe sinds een half jaar vrijwilligerswerk bij een natuurorganisatie. En leuk dat ik het vind! Nog nooit zoveel mensen met zoveel passie aan het werk gezien. En het toffe is; iedereen doet het om dezelfde reden! Het leven wat meer zin en inhoud geven.

Ik zie steeds vaker om me heen dat mensen samen op zoek gaan naar meer sociale, alternatieve vormen van geld. Je ziet bijvoorbeeld lokale munteenheden verschijnen. Dat is in feite niets meer dan het ouderwetse ruilsysteem gebaseerd op onderling vertrouwen. Ik vind dat een mooie ontwikkeling! Het betekent dat het geldsysteem minder belangrijk wordt, en vertrouwen meer!

Ik denk dat ik morgen maar eens vrij neem en een dagje vrijwilligerswerk ga doen.

 

Tags: , ,